Zonnepanelen zullen binnenkort volledig gerecycled kunnen worden
Het Duitse Fraunhofer-instituut, vergelijkbaar met het Nederlandse TNO, heeft een manier gevonden om het silicium uit oude zonnepanelen volledig te kunnen recyclen.
Het recyclen gaat als volgt te werk: De zonnecellen worden van het glas en plastic waarop ze zijn bevestigd gescheiden. Daarna worden de zilveren contacten op de achterkant van het zonnecellen verwijderd, samen met de antireflectielaag, daarna worden de zonnecellen vergruisd en omgesmolten tot nieuwe zonnecellen.
Foto 1: Omgesmolten cellen. Foto 2: Vergruisde FotoVoltaische-cellen. Foto 3: Gerecyclede zonnepanelen.
Na uitvoerige tests is gebleken dat het rendement van de gerecyclede zonnepanelen 19,7 procent is, en dat is zelfs meer dan de gemiddelde zonnepanelen die er nu gebruikt worden die tussen de 16 en 20,5% effectief zijn en de nieuwste generatie panelen met het beste rendement is op dit moment 22,2%. Dat is dus erg positief, als je bedenkt dat de gerecyclede panelen bestaan uit oudere materialen.
De eerste generatie zonnepanelen die nu in gebruik zijn zullen rond 2029 mogelijkerwijs aan vervanging toe zijn en wanneer die tijd komt wil Fraunhofer ISE er ruim op tijd klaar voor zijn om van dat soort panelen volledig te kunnen gaan recyclen.
Links:
http://pv-magazine-usa.com/2022/02/07/recycled-silicon-used-in-19-7-efficient-perc-solar-cells/
https://www.cleanenergyreviews.info/blog/most-efficient-solar-panels