Tibetaanse zoute boterthee (Bhocha) – Of ookwel: hoe houd je jezelf warm in een van de koudere delen van de wereld.

Tibetaanse zoute boterthee (Bhocha) – Of ookwel: hoe houd je jezelf warm in een van de koudere delen van de wereld.

De bovenstaande video is van dickeydol recipe. ’n youtube kanaal dat ik zelf ook al ’n tijdje volg.

Er zijn verschillende manieren van bereiden en variaties, maar ik zal als eerste ’n basisrecept geven en daarna enkele variaties benoemen

N.B. Bij gebrek aan loslopende yakken (Knorbuffels) is misschien biologische of biodynamische koeienboter of buffelboter het beste alternatief. πŸ˜‰ Maar plantenmelk zoals aardamandel, amandel, hazelnoot, en zo voort is natuurlijk niet 100% traditioneel, maar mijns inziens in ieder geval wel helemaal acceptabel.

Recept per liter: (Plusminus)

1/2 kop meel naar keuze. (Gewone tarwebloem is prima, maar boekweitmeel of ’n mix van beiden is ook prima.)

Rooster het meel in ’n droge (soep)pan op ’n laag vuurtje al regelmatig roerend totdat er ’n lekkere geroosterde geur ontstaat en totdat het meel (naar eigen smaak) ’n licht geroosterd tot goudgeel kleurtje krijgt.

Voeg al roerend ongeveer 750 a 800 ml water toe en laat het geheel opwarmen tot net niet het kookpunt.

De thee bestaat meestal uit samengeperste “whole leaf” gefermenteerde thee, van de kwaliteit “rustiek/robuust”, d.w.z. dat er vaak ook nog veel takken en grotere bladeren in zitten en dat het ’n bulk thee is waarvan je heel veel kunt gebruiken zonder dat je jezelf bankroet maakt. πŸ™‚ Maar juist deze goedkopere soort thee is het ideaalste voor grote grote hoeveelheden thee te kunnen maken die lang op het vuur staat en waarvan je niet veel nodig hebt om op die manier ’n sterk brouwsel kunt maken.

Nota bene: In dit soort thee zitten vaak ook meer mineralen en dergelijke. ’n goede soort om te gebruiken zou rijpe, flink-gefermenteerd, Pu-Erh thee kunnen zijn. Hoe donkerder en hoe ouder hoe beter. Maar mocht je niet zo ver willen gaan dan kan je bijvoorbeeld ook ’n gewone zwarte of rode thee nemen, bijvoorbeeld ’n Indiase of ’n Turkse thee, bijvoorbeeld.

Voeg ’n schepje Γ‘ 2 (Officiele maatvoering) πŸ˜‰ van de thee aan het water toe en voeg daarna ’n knopje Γ‘ 2 (Officiele maatvoering) πŸ˜‰ van de boter toe en ongeveer 200 Γ‘ 250 ml volle melk en 1 Γ‘ 2 theelepeltjes ongeraffineerd zout.

Laat de thee trekken op ’n net niet kokend vuurtje en voeg vervolgens lucht toe die zal helpen om de smaakstoffen in de thee meer naar buiten te laten komen. Je kan dit doen met bijvoorbeeld ’n garde of ’n ander instrument naar keuze. πŸ™‚ Dit is overigens ’n cruciaal element voor romige boterthee.

Schep daarna de benodigde portie’tjes thee uit de pan en laat de rest op het vuurtje staan. De thee kan naar believen aangevuld worden met water, boter, melk en zout.

De variaties: Sommige mensen gebruiken wel geroosterd meel als ’n basis voor de boterthee en sommige mensen niet. Maar het geeft de thee wel heel veel smaak en het maakt het ook iets lekkerder van textuur. Dus ik zou het zelf wel aanraden indien mogelijk. En sommige mensen kloppen er ook nog ’n eidooier doorheen.

Men drinkt deze thee naar believen en van vroeg tot laat. De warme thee helpt ook mee om jezelf warm te houden en de calorieen helpen ook mee om jouw eigen verbrandingsmotor op peil te houden.

En mocht je niet in ’n Yurt wonen waar het kacheltje altijd brand, dan kan je de thee later of de volgende dag gewoon weer opwarmen. πŸ˜‰

Van de theebladjes die overblijven kan je eventueel ook nog Laphet maken. Dat zijn gefermenteerde theeblaadjes waar je ’n salade mee kunt maken en in ’n volgend artikel zal ik ook dat recept beschrijven.

Tibetaanse boterthee

Links:

Yunnan Puerh (Geperste cake) (100g is de beste deal)

Yunnan Puerh (Geperste blokjes) (100g is de beste deal)

Puerh assorti-pak 10 stuks (Geperste cake’jes)

Yunnan Flowermoon Puerh (’n speciale soort)

Yunnan geperste “baksteen” Puerh (200g goede prijs/hoeveelheid)

Yunnan puerh (Geperste cake) (357g beste prijs/hoeveelheid)


β€βž΄ Deel dit artikel: