Thuisbatterij: zonne-energie opslaan

Thuisbatterij: zonne-energie opslaan

Kun je zonne-energie opslaan in plaats van aan het net te leveren? Ja, dat kan met een thuisbatterij. Met zo’n batterij verbruik je zelf meer van de stroom die je zonnepanelen opwekken. En je vermindert stroomfile op het net een klein beetje. Maar de aanschafkosten en milieubelasting zijn wel hoog. Hoe zit dat precies?

Gemiddeld verbruik je zelf ongeveer 30 procent van de zonnestroom die je zonnepanelen opwekken. De rest lever je aan het elektriciteitsnet. Dat komt doordat zonnepanelen veel stroom opwekken als de zon schijnt, terwijl je vooral verbruikt op andere momenten. Een thuisbatterij, ook wel thuisaccu genoemd, slaat je zonne-energie op. Die kun je dan later verbruiken.

Hoe werkt een thuisbatterij?

Wek je meer zonnestroom op dan je verbruikt? Dan stuurt de regelaar van je zonnepanelen de zonnestroom naar je thuisbatterij. Is deze vol? Dan gaat de zonnestroom naar het net.

Verbruik je stroom terwijl je zonnepanelen niets opleveren? Dan verbruik je eerst de stroom uit je thuisbatterij. Als die leeg is, neem je automatisch stroom af van het elektriciteitsnet.

Met een thuisbatterij vergroot je het verbruik van je eigen zonnestroom. Gemiddeld verbruik je ongeveer 30 procent. Met een thuisbatterij gaat dat naar ruim 60 procent.

Wat kost een thuisbatterij?

Lithium-ion thuisbatterijen zijn de standaard. Een Lithium-ionbatterij van 6 kWh kost € 4.000 tot € 5.000. De installatiekosten komen daar nog bij. Soms moet je ook de omvormer los kopen. De aanschafkosten dalen de komende jaren waarschijnlijk wel.

Maar dat kan ook nog stukken goedkoper. Kijk hier maar eens.