Deze nieuwe robotstofzuiger klimt zelf de trap op

Deze nieuwe robotstofzuiger klimt zelf de trap op

Robotstofzuigers kunnen handig zijn, maar ze doen hun werk tot nu toe alleen op dezelfde verdieping. Fabrikant Migo Robotics heeft daar met zijn nieuwe robotstofzuiger een oplossing voor gevonden: de stofzuigrobot kan zelf de trap op klauteren.

robotstofzuiger

Als je denkt aan taken die een robot zeker moet kunnen, is traplopen misschien niet het eerste waar je aan denkt. Toch blijkt dit een lastige taak, zoals eerder bleek in een bericht waarin we robots toonden die op wieltjes navigeerden. De Ascender van Migo Robotics doet het net even anders. Geen grote stappen, maar eerder een kwestie van optillen. Precies zoals een peuter dat ook doet.

Veel bestellingen

Hoewel de nieuwe gadget van Migo Robotics nog niet beschikbaar is, belooft een succesvolle campagne op Kickstarter veel goeds. Er is al 1,6 miljoen euro opgehaald met nog 35 dagen te gaan.

Kortom: de ‘backers’ op Kickstarter zijn enthousiast en willen maar al te graag zo’n apparaat in hun smart home hebben. Trappen worden tenslotte ook weleens vies, vooral als je kinderen hebt die vergeten hun vieze schoenen uit te doen. Halverwege onderstaande video zie je hoe de robot weet dat er een trap is en hoe hij hem moet beklimmen.

Ook voor vlakke oppervlakken

Mocht je je afvragen of deze ‘klauterbot’ alleen trappen en andere moeilijk bereikbare plekken kan beklimmen, dan hoef je niet ongerust te zijn. Hij kan namelijk ook uitstekend vlakke oppervlakken schoonhouden.

Het is dan ook vooral een extra functie voor wie het stofzuigen in huis maximaal uit handen wil geven. Wanneer de Ascender eenmaal boven is, kan hij daar dus gewoon verder schoonmaken, zoals je tenslotte van zo’n ding mag verwachten.

Welke kamer eerst?

De robot zou daarnaast intelligent genoeg moeten zijn om zijn omgeving te scannen om zo de meest efficiënte route te berekenen. Daarnaast kan hij ook handmatig worden geprogrammeerd om je huis in kaart te brengen en opdrachten te geven over hoe schoon je het wilt hebben en hoe dat moet gebeuren.

Bovendien beschikt hij over een HD-camera, LiDAR-module en zes Time-of-Flight-sensoren. Deze geavanceerde functies betekenen concreet dat hij op slimme wijze obstakels kan vermijden – en misschien zelfs nog genoeg rekenkracht over heeft om er een gedichtje over te schrijven.

Wat kost dat?

Wil jij ook graag het stofzuigen overlaten aan deze klauterbot, dan kun je hem bestellen via Kickstarter. Daar betaal je omgerekend zo’n 784 euro, in plaats van de uiteindelijke winkelprijs van 1383 euro.

Maar zoals altijd met Kickstarter-campanges moet je wel even geduld hebben. De makers verwachten in juli met de leveringen van de robotstofzuiger te beginnen.

Delen: