Organische zonnepanelen halen evenveel energie uit de zon als normale zonnepanelen šŸŒž

Organische zonnepanelen halen evenveel energie uit de zon als normale zonnepanelen šŸŒž

Wetenschappers hebben organische zonnepanelen (OPV) ontwikkeld die een efficiƫntie van 20 procent halen. Dat is een nieuw record. De zonnepanelen evenaren daarmee veel commerciƫle siliciumzonnepanelen.

Organische zonnepanelen gebruiken koolstofhoudende verbindingen om licht om te zetten in elektriciteit. De voordelen van organische zonnepanelen zijn hun flexibiliteit, lichtgewicht, kosteneffectieve productie via printtechnologieĆ«n en een mogelijk lagere milieubelasting.

Nadelen zijn echter meestal hun lagere efficiƫntie en kortere levensduur vergeleken met traditionele zonnepanelen van silicium. Ook kunnen de materialen gevoeliger zijn voor degradatie door blootstelling aan licht, zuurstof en vocht.

Efficiƫntie wordt steeds beter

Die lagere efficiĆ«ntie kan je nu van het lijstje nadelen schrappen. Wetenschappers uit Hongkong zijn er eerder dit jaar in geslaagd OPVā€™s te ontwikkelen met een efficiĆ«ntie van 19,9 procent. Dat blijkt uit een studie die onlangs is verschenen in vakblad Nature Communications.

Volgens Tech Xplore hebben de wetenschappers intussen nog hogere efficiĆ«nties behaald. Zoā€™n decennium geleden haalden wetenschappers nog maar de helft.

Ook geschikt voor op je rugzak

Dat kan weleens betekenen dat OPVā€™s binnenkort interessant genoeg worden om op de markt te komen. Organische zonnecellen hebben diverse toepassingsmogelijkheden vanwege hun flexibiliteit en lichtgewicht karakter.

Ze kunnen bijvoorbeeld worden gebruikt in draagbare elektronica zoals geĆÆntegreerde zonnepanelen in kleding en rugzakken. Daarnaast zijn ze geschikt voor flexibele displays en als zonneladers voor kleine apparaten.

Delen:

Geef een reactie