Een explosie van nooit eerder geziene mineralen zou de dageraad van ons nieuwe geologische tijdperk kunnen markeren

Een explosie van nooit eerder geziene mineralen zou de dageraad van ons nieuwe geologische tijdperk kunnen markeren

Wetenschappers hebben een plotselinge explosie van minerale diversiteit op het oppervlak van onze planeet geïdentificeerd die zonder de mens niet zou bestaan, wat het argument dat we in een nieuw geologisch tijdperk leven, het Antropoceen, kracht bijzet.

Een studie uit 2017 wees uit dat de ongelooflijke opkomst van nieuwe mineralen rond de tijd van de industriële revolutie leidde tot de ongekende diversificatie van kristallen op aarde, waardoor zelfs de Grote Oxidatie-gebeurtenis 2,3 miljard jaar geleden werd overschaduwd als de “grootste toename in de geschiedenis van de wereld”. .

“Dit is een piek in minerale nieuwigheid die zo snel is – het meeste in de afgelopen 200 jaar, vergeleken met de 4,5 miljard jaar oude geschiedenis van de aarde. Er is niets vergelijkbaars in de geschiedenis van de aarde,” een van de teamleden, Robert Hazen van het Carnegie Institution for Science vertelde vorig jaar aan The Guardian.

“Dit is een oogwenk, het is slechts een golf, en… we zien nog maar het topje van de ijsberg.”

Hazen en zijn team analyseerden de 5.208 mineralen op aarde die officieel erkend zijn door de International Mineralogical Association, en ontdekten dat 208 van hen niet zouden bestaan zonder menselijke activiteit.

Deze door de mens veroorzaakte mineralen omvatten chalconatroniet, een zeldzaam kopermineraal dat kristalliseert als een helderblauwe korst op oude Egyptische bronzen artefacten, en andersoniet, een uranium-geregen mineraal met een fluorescerende groene of gele gloed die zich vormt op de wanden van mijntunnels.

Het bronskleurige abhuriet werd ontdekt op het wrak van de SS Vrolijk, dat in 1885 zonk voor de kust van Cornwall, Engeland, en werd alleen gevormd als gevolg van een chemische reactie tussen het zoute water en de gezonken voorraad tinstaven van het schip.

De meeste van de 208 mineralen die door de mensheid zijn geproduceerd, zijn tot stand gekomen dankzij mijnbouw, terwijl zes werden gevonden op de muren van smelterijen, drie in een geothermisch leidingsysteem en vier op prehistorische offerbrandplaatsen in de Oostenrijkse bergen.

Veel andere nieuwe mineralen zouden zich ook kunnen vormen in onze gigantische afvalstortplaatsen, waardoor oude batterijen en elektrische apparaten als nooit tevoren korsten, suggereert het team.

“Er wordt waarschijnlijk van alles gevormd als gevolg van oude siliciumchips of batterijen”, vertelde Hazen destijds aan Chelsea Whyte van New Scientist.

“Tv’s hebben al die exotische fosforen die ze gebruiken, en magneten en allerlei hightech materialen. Als je ze begint te hydrateren en oxideren, zul je veel exotische nieuwe materialen gaan vinden.”

De lijst bevatte geen nieuwe mineralen die opzettelijk door mensen zijn gesynthetiseerd, zoals die geproduceerd in magneten, batterijen en synthetische edelstenen, aangezien de ‘ware’ definitie van een mineraal volgens de International Mineralogical Association is dat het “van nature moet voorkomen”. “.

In de loop van de geschiedenis van de aarde ontdekte het team dat de meeste mineralen op aarde heel geleidelijk verschenen tijdens de Grote Oxidatie-gebeurtenis, die ongeveer 2,3 miljard jaar geleden begon en tot 1 miljard jaar geleden had kunnen duren.

Het evenement verzadigde de aarde voor het eerst met zuurstof uit de lucht, dankzij een explosie van fotosynthetische bacteriën, en de mineralen op het oppervlak namen toe van iets meer dan 2.000 variëteiten tot meer dan 4.000.

Hoewel deze gebeurtenis aanleiding gaf tot ongeveer tweederde van de 5.208 vandaag officieel erkende mineraalsoorten, was die geleidelijke opbouw niets vergeleken met de plotselinge uitbarsting van diversiteit die de afgelopen eeuwen heeft plaatsgevonden.

Sinds het midden van de 18e eeuw is de diversiteit aan mineralen op aarde sneller geëxplodeerd dan ooit tevoren, waarbij het team nota nam van het “lazende tempo” dat mensen de afgelopen 250 jaar hebben veroorzaakt – vooral in vergelijking met de langzame verbranding van de Great Oxidation Event.

Ze zeggen dat deze ongekende diversificatie het snelste tempo is van nieuwe minerale productie in de geschiedenis van de aarde, en een duidelijke markering van een nieuw geologisch tijdperk veroorzaakt door mensen – het veelbesproken Antropoceen.

“Om je 250 jaar voor te stellen in vergelijking met 2 miljard jaar, dat is het verschil tussen een oogwenk … en een maand”, zei Hazen in een persverklaring.

“Simpel gezegd, we leven in een tijdperk van ongeëvenaarde diversificatie van anorganische verbindingen. Inderdaad, als de Grote Oxidatie eeuwen geleden een ‘interpunctiegebeurtenis’ was in de geschiedenis van de aarde, is de snelle en uitgebreide geologische impact van het Antropoceen een uitroepteken.”

Het Antropoceen moet nog officieel worden erkend, maar wetenschappers betogen al jaren dat de menselijke invloed op de planeet zo dramatisch is geweest dat het duidelijk zal worden gedefinieerd in de aardlagen – lagen van sedimentair gesteente of bodem die belangrijke geologische gebeurtenissen in de aardlagen van onze planeet afbakenen. geschiedenis.

Hazen en zijn team zeggen nu dat deze explosie van nieuwe mineralen door de Internationale Commissie voor Stratigrafie – de groep die uiteindelijk zal beslissen om het Antropoceen al dan niet te reorganiseren – moet worden beschouwd als een serieuze markering van een nieuw tijdperk.

⁀➴ Deel dit artikel:
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com