‘Nieuwe synthetische brandstof maakt een diesel drie keer zo efficiënt als een EV’

‘Nieuwe synthetische brandstof maakt een diesel drie keer zo efficiënt als een EV’

De klimaatneutrale diesel moet dit jaar al geproduceerd gaan worden.

Waterstof als brandstof voor auto’s lijkt op het eerste gezicht de ideale oplossing; we bouwen de tankstations en de brandstofauto’s om en gaan weer verder met ons leven. Het probleem zit hem erin dat er een hoop energie verloren gaat bij het maken van waterstof en daarna weer bij het verbranden. Een elektrische auto komt verder met dezelfde hoeveelheid stroom. Wat nog verder komt? Een dieselauto op synthetische brandstof, blijkbaar.

Onderzoekers aan de Hamburg University of Applied Sciences (HAW) melden een kleine doorbraak op het gebied van synthetische brandstoffen. Zij hebben van gebruikte frituurolie synthetische diesel gemaakt. Nu is dat niets nieuws, maar ze hebben per liter maar 1 kWh nodig om het spul te brouwen. Voor 100 kilometer rijden met een diesel is dus maar zo’n 5 kWh nodig. Vooruit, de Touareg V8 TDI op de foto misschien ietsjes meer.

Diesel efficiënter dan EV?

Een elektrische auto als een Tesla Model 3 heeft voor 100 kilometer al snel 15 kWh nodig. Een auto die rijdt op de synthetische diesel gaat dus efficiënter met energie om dan een elektrische auto. En dat niet alleen: de synthetische brandstof zou klimaatneutraal zijn, volgens de onderzoekers. Bovendien wordt er gekeken of ook plasticafval gebruikt kan worden als grondstof voor de kunstdiesel.

Alle dieselvoertuigen kunnen rijden op het spul

Dieselauto’s, maar ook dieselvrachtwagens, kunnen zonder aanpassingen rijden op het spul. Nu klinkt dit als de zoveelste uitvinding waar je vervolgens niets van hoort, maar het Hamburgse Nexxoil wil tegen het einde van dit jaar een productiefaciliteit bouwen om de synthetische diesel te stoken. Per week moet er twee ton van de klimaatneutrale diesel gemaakt worden.

Volkswagen Diesel (Golf GTD)

Mogen er na 2035 ook dieselauto’s verkocht worden?

De wet voor 2035 is zo aangepast dat er een uitzondering is gekomen voor brandstofauto’s die rijden op CO2-neutrale brandstoffen. Welke soort brandstof óf welke soort verbrandingsmotor dat dan moet zijn, staat niet beschreven; als de brandstof maar CO2-neutraal is. Dus het korte antwoord is: de dieselauto mag ook nog na 2035 verkocht worden.

En dat is geen doortrapte maas in de wet: als fabrikanten een auto met een kleine kolencentrale achterin willen bouwen, mogen ze dat ook doen, als ze maar kunnen bewijzen dat de auto CO2-neutraal rijdt. Momenteel zijn er al diesels die claimen CO2-neutraal te zijn of bijna CO2-neutral. Bijvoorbeeld HVO-diesel, dat gemaakt wordt van bijvoorbeeld oud frituurvet.

Autofabrikanten die na 2035 nog graag een dieselauto willen verkopen, moeten bewijzen aan de EU dat de peut die in de auto gaat, ook daadwerkelijk CO2-neutraal is. En ze moeten ervoor zorgen dat er geen vieze diesel getankt kan worden. Een mooie reden voor Audi en Bentley om de 4,0-liter V8-TDI met drie turbo’s weer af te stoffen? Of toch gelijk de V12 TDI?