Binnenkort hoeft u uw batterijen misschien nooit meer te vervangen met nanobatterij

Onderzoekers van de University of California, Irvine, hebben een baanbrekend op nanodraden gebaseerd batterijmateriaal ontwikkeld dat honderdduizenden keren kan worden opgeladen, waardoor we dichter bij batterijen komen die misschien nooit meer hoeven te worden vervangen. De nanobatterij.
Deze innovatie zou de levensduur van batterijen voor verschillende apparaten, waaronder computers, smartphones, huishoudelijke apparaten, elektrische voertuigen en zelfs ruimtevaartuigen, aanzienlijk kunnen verlengen.
Nanobatterij doorbraak
De sleutel tot deze doorbraak ligt in het gebruik van nanodraden, die duizenden keren dunner zijn dan menselijk haar en zeer geleidend. Hoewel nanodraden een groot potentieel hebben voor energieopslag, zijn ze doorgaans te kwetsbaar om herhaalde laadcycli te weerstaan - tot nu toe.
Het UCI-team, onder leiding van promovendus Mya Le Thai, loste dit kwetsbaarheidsprobleem op door gouden nanodraden te coaten met een mangaandioxide-omhulsel en de structuur in een plexiglasachtige gel te omsluiten. Deze combinatie bleek ongelooflijk veerkrachtig te zijn, waarbij Thai de elektrode 200.000 keer liet cyclen zonder enig verlies van capaciteit of vermogen. De gellaag lijkt flexibiliteit te bieden, waardoor scheuren en degradatie worden voorkomen die doorgaans de levensduur van nanobatterijen beperken. Deze ontdekking is een belangrijke stap in de richting van de commercialisering van langdurige, nanodraadbatterijen en benadrukt het potentieel voor toekomstige energieopslagoplossingen die talloze industrieën zouden kunnen transformeren. De bevindingen werden gepubliceerd in de Energy Letters van de American Chemical Society