Wetenschappers creëren kunstmatig hout dat water- en brandwerend is

Wetenschappers creëren kunstmatig hout dat water- en brandwerend is

Het synthetische materiaal is sneller te maken dan natuurlijk hout. Een nieuw lichtgewicht materiaal is net zo sterk als hout, maar mist de gebruikelijke kwetsbaarheid voor vuur en water.

Kunstmatig hout

Om het synthetische hout te creëren, namen wetenschappers een oplossing van polymeerhars en voegden er een snufje chitosan aan toe, een suikerpolymeer afkomstig van de schelpen van garnalen en krabben. Ze vriesdroogden de oplossing, wat resulteerde in een structuur gevuld met kleine poriën en kanalen ondersteund door de chitosan. Vervolgens verhitten ze de hars tot temperaturen van wel 200 graden Celsius om het te laten uitharden, waardoor er sterke chemische bindingen ontstonden.

Het resulterende materiaal, beschreven in augustus in Science Advances , is net zo bestand tegen verbrijzeling als hout, zegt auteur Shu-Hong Yu, een materiaalchemicus aan de University of Science and Technology of China in Hefei. Sneller vriesdrogen creëert nog kleinere kanalen en poriën, wat het materiaal verder versterkt, zegt Yu. En hogere uithardingstemperaturen verhogen de binding binnen de hars en vergroten de sterkte van het materiaal, ontdekte het team. Het toevoegen van door de mens gemaakte of natuurlijke vezels aan de mix zou ook kunnen helpen.

Kunstmatig hout heeft geen jaren nodig om te groeien

In tegenstelling tot natuurlijk hout heeft het nieuwe materiaal geen jaren nodig om te groeien. Bovendien stoot het water gemakkelijk af: monsters die 30 dagen in water en in een sterk zuurbad werden geweekt, verzwakten nauwelijks, terwijl monsters van balsahout die onder vergelijkbare omstandigheden werden getest, twee derde van hun sterkte en 40 procent van hun verbrijzelingsweerstand verloren. Het nieuwe materiaal was ook moeilijk te ontsteken en stopte met branden toen het uit de vlam werd gehaald.

Het namaakhout zou gebruikt kunnen worden om deukbestendige verpakkingen te maken, zegt Lennart Bergström, een materiaalkundige aan de Universiteit van Stockholm in Zweden, die niet betrokken was bij het werk. De porositeit ervan zorgt voor een luchtvangende capaciteit die het geschikt zou kunnen maken als isolatie voor gebouwen, voegt hij toe. Milieuvriendelijke alternatieven voor de polymeerharsen zouden ook de interesse in het materiaal kunnen vergroten.

⁀➴ Deel dit artikel:
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com