Amerikaanse startup onthult koelkastgrote machine die benzine uit het niets maakt
Tijdens de demonstratie op het dak van Aircela in New York werd een machine getoond die lucht omzet in benzine. Deze machine is direct bruikbaar in standaardmotoren, zonder aanpassingen.
.

Medeoprichters van Aircela onthullen machine die benzine uit lucht haalt.
Meer dan 90 procent van de voertuigen wereldwijd wordt aangedreven door benzine. Het is de brandstof voor transport, ondersteunt de industrie en is nog steeds een essentieel onderdeel van het dagelijks leven.
Maar de gevolgen voor het milieu zijn enorm: er komt koolstofdioxide vrij, de lucht wordt vervuild en klimaatverandering wordt bevorderd.
Pogingen om deze te vervangen door elektrische of alternatieve brandstoffen stuiten vaak op infrastructurele problemen en de kosten van voertuigaanpassingen.
Volgens Aircela, een brandstofbedrijf uit New York, is daar een doorbraak in gevonden.
Vorige week onthulde Aircela in het Garment District in Manhattan een machine die benzine rechtstreeks uit lucht produceert.
Het compacte en modulaire apparaat, ongeveer zo groot als een koelkast, combineert directe luchtafvang en brandstofsynthese ter plaatse in één systeem.
De auto rijdt op hernieuwbare elektriciteit en produceert benzine die volledig compatibel is met bestaande motoren, zodat er geen aanpassingen nodig zijn.
Voormalig Porsche-directeur Karl Dums gaf toe dat hij aanvankelijk sceptisch was. “Ik wens jullie alle succes van de wereld, maar ik kan niet geloven dat dit gaat werken”, zei hij volgens het officiële persbericht van Aircela.
Gelukkig had ik het mis. Aircela heeft mijn volledige respect verdiend en ik ben verheugd dit historische moment te vieren. Ik ben ervan overtuigd dat dit het begin markeert van een lange en belangrijke reis – een reis waarvan de impact vandaag de dag nog steeds enorm wordt onderschat.
Systeem ontworpen voor overal
De aanpak van Aircela wijkt af van traditionele synthetische brandstoffabrieken . In plaats van enorme, gecentraliseerde faciliteiten is de oplossing ontworpen voor gedistribueerde productie.
De machine haalt koolstofdioxide rechtstreeks uit de atmosfeer en zet dit ter plekke om in schone benzine.
De brandstof bevat geen zwavel, ethanol of zware metalen en kan in elke benzinemotor worden gebruikt zonder dat er infrastructuuraanpassingen nodig zijn.
“We hebben geen prototype gebouwd. We hebben een werkende machine gebouwd”, aldus Eric Dahlgren, CEO van Aircela. Het systeem is bedoeld om plug-and-play te zijn en operationeel te zijn in residentiële, commerciële of industriële omgevingen met minimale installatie.

Credit – GlobeNewsWire
Ondersteuning door de industrie stimuleert groei
Het project wordt gesteund door grote investeerders, waaronder Ripple-oprichter Chris Larsen en activistische investeerder Jeff Ubben.
Ook Maersk Growth, de investeringstak van de Deense scheepvaartgigant AP Moller-Maersk, verleent strategische steun.
“We hebben in Aircela geïnvesteerd vanwege hun innovatieve aanpak van de productie van emissiearme brandstoffen op basis van directe luchtafvang”, aldus Morten Bo Christiansen, Senior Vice President en Hoofd Energietransitie bij Maersk.
Ondersteund door tientallen jaren van wetenschap
De technologie vindt zijn oorsprong in het vroege werk van natuurkundige Klaus Lackner, een pionier op het gebied van directe luchtafvang.
Lackner was aanwezig bij het demonstratie-evenement om de wetenschappelijke basis van het koolstofafvangproces van de machine toe te lichten. Het systeem van Aircela bouwt voort op dat onderzoek met een commerciële, gebruiksklare oplossing.
Het bedrijf, opgericht in 2019 door Mia en Eric Dahlgren, maakte binnen enkele jaren de overstap naar praktijktesten. Dankzij de steun van de eerste investeerders kon het snel van ontwikkeling naar demonstratie overgaan.
Implementaties verwacht in het najaar
Aircela is van plan om de eerste machines in het najaar van 2025 in gebruik te nemen. De units zijn bedoeld voor off-grid, commerciële en industriële gebruikers die op zoek zijn naar fossielvrije brandstof die geen systemische veranderingen vereist.