Gaat katoen uit het lab zorgen voor milieuvriendelijkere mode? 👕
Katoen uit het lab. De Amerikaanse start-up Galy verbouwt katoen niet op het land, maar in het laboratorium. Daardoor daalt het land-, water-, en pesticidegebruik drastisch. Modegiganten zoals H&M en Zara-eigenaar Inditex SA geloven in gekweekt katoen en investeren miljoenen.
Er wordt al jaren gewerkt aan vlees en eiwitten uit het lab. Galy past hetzelfde principe toe op katoen. Het bedrijf haalt cellen uit de katoenplant en voedt het met suiker. Als de cellen zich voldoende hebben vermenigvuldigd, worden bepaalde genen van de plant geactiveerd en andere juist gedeactiveerd. Op die manier worden de cellen getransformeerd tot katoenvezels.
Duurzamer alternatief katoen uit het lab
Volgens Galy is het een veel duurzamer alternatief voor de traditionele katoenteelt. De textielindustrie, waar katoen veelvuldig wordt gebruikt, is verantwoordelijk voor 10 procent van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen. Dat is veel meer dan bijvoorbeeld de wereldwijde luchtvaart: die is goed voor ongeveer 2,5 procent van de wereldwijde uitstoot.
Volgens het bedrijf bespaart het kweken van katoen op grote schaal zo’n 99 procent water, 97 procent land en 91 procent meststoffen in vergelijking met de traditionele teelt. De CO2-besparing zou neerkomen op 77 procent. Momenteel heeft Galy slechts een paar kilo gekweekt katoen gemaakt. Een nieuwe investeringsronde is bedoeld dan ook bedoeld voor schaalvergroting.
Investeerders voor katoen uit het lab
Die investeringsronde was goed voor 33 miljoen dollar, bijna 30 miljoen euro. Diverse partijen zien potentie in gekweekt katoen. Zo legden onder andere Bill Gates’ Breakthrough Energy Ventures, H&M en Zara-eigenaar Inditex SA geld in.
“We zijn blij met de investeerders die de cruciale rol erkennen die onze klimaatadaptatietechnologie zal spelen in ons dagelijks leven”, laat Galy-oprichter Luciano Bueno weten. “Klimaatverandering legt de kwetsbaarheid van landbouwtoeleveringsketens bloot en de recente stijging van de cacaoprijzen is een harde herinnering aan het nieuwe normaal waarmee we worden geconfronteerd. Binnenkort zal de wereld te maken krijgen met een grotere volatiliteit in de conventionele landbouw, aangezien extreme weersomstandigheden steeds vaker voorkomen. Wanneer die tijd komt, zal Galy er klaar voor zijn en onze economie beter uitrusten om deze schokken te weerstaan.”
“Landbouw is waarschijnlijk de industriesector die het meest wordt beïnvloed door klimaatverandering, terwijl het zelf ook een belangrijke aanjager is van broeikasgasemissies”, zegt Carmichael Roberts van Breakthrough Energy Ventures. “We hebben alternatieven nodig die de traditionele landbouw kunnen aanvullen zonder bij te dragen aan emissies of een te grote afhankelijkheid van instabiele toeleveringsketens te creëren. De cellulaire landbouwtechnologie van Galy biedt een oplossing voor deze uitdagingen, terwijl het de efficiëntie van hulpbronnen verbetert en de klimaatbestendigheid van de sector vergroot.”
Meer opkweken met katoen uit het lab
Voor nu richt de start-up zich op de textielindustrie, maar er zijn plannen om meer landproducten in het lab te produceren. Zo is er de ambitie om in de toekomst ook cacao en koffiepoeder in het lab op te kweken.