Japan breekt snelheidsrecord voor snelste internet met 319 Tb/s 🖥️
Japan maakte bekend dat een team van ingenieurs van de onderzoeksgroep van het National Institute Information & Communication Technology (NICT) een recordsnelheid voor internet heeft bereikt van 319 Terabits per seconde (Tb/s). Dat is twee keer zo snel als het vorige record van het snelste internet ter wereld.
Het vorige wereldrecord voor internetsnelheid werd in 2020 gevestigd toen Britse en Japanse ingenieurs samenwerkten om een verbinding van 178 Tb/s werkelijkheid te maken. Deze technische prestatie wordt echter over het hoofd gezien in de aankondiging van vandaag, die het oude record bijna verdubbelt.
NICT-wetenschappers gebruikten optische vezels, kleine buisjes die informatie doorgeven met behulp van licht, die nodig zijn om het record te behalen. Normale koperkabels konden zulke snelheden niet aan en zouden een veel complexere infrastructuur vereisen om te werken.
Om dit record te behalen, moest het team een aantal speciale add-ons gebruiken die alleen bekend zijn bij de zeer bekwame en opgeleide ingenieurs die met lasers werken. “We demonstreren de recirculerende transmissie van 552 x 25 GHz-kanalen met een tussenruimte van >120 nm van S-, C- en L-banden in een 125 μm diameter, 4-core vezel, met een gedecodeerde doorvoer van 319 Tb/s op 3001 km”, zoals de paper-inzending op de International Conference on Optical Fiber Communications zegt.
Internetsnelheidsrecord gebruikt 552 Kanaals kamlaser
Ze hebben een 552-kanaals kamlaser gebruikt die verschillende golflengtes afvuurt. Later worden deze lichtstromen verwerkt en versterkt door nieuwe soorten vezelversterkers die zijn gedoteerd in thulium en erbium. Het proces dat volgt na versterking is de reguliere Raman-versterking. Hoewel de werking van deze aanpak zeer complex is, is het netto resultaat dat de behaalde snelheid een enorme doorbraak is.
Internetsnelheidsrecord over meer dan 3000 kilometer
Het team zou deze snelheid meer dan 3000 kilometer kunnen volhouden en de bandbreedte die het creëert behouden zonder enige prestatievermindering. De ingenieurs zeiden dat zelfs reguliere glasvezelinfrastructuur dit soort snelheden zou kunnen ondersteunen, maar dat er eerst een paar aanpassingen nodig zouden zijn.
Het is bijna onmogelijk om je voor te stellen dat dit soort ruwe bandbreedte naar onze huizen en kantoren komt; de toepassingen en mogelijkheden zouden echter eindeloos zijn. We zouden onze adem niet inhouden en wachten tot onze lokale ISP de technologie binnenkort implementeert.