Grootste in het laboratorium gekweekte steak ter wereld onthuld
MeaTech 3D creëerde de steak van 4 ons met behulp van 3D-printen met echte rundercellen die uitgroeien tot spieren en vet
De grootste in het laboratorium gekweekte steak die tot nu toe is geproduceerd, is onthuld door het Israëlische bedrijf MeaTech 3D, met een gewicht van bijna 4oz (110 gram).
De steak is samengesteld uit echte spier- en vetcellen, afkomstig van weefselmonsters van een koe. Levende runderstamcellen werden opgenomen in “bio-inkten” die vervolgens in de 3D-printer van het bedrijf werden geplaatst om de biefstuk te produceren. Het werd vervolgens gerijpt in een incubator, waarin de stamcellen zich differentieerden in vet- en spiercellen.
Bedrijven over de hele wereld racen om celgekweekt vlees te produceren, met het argument dat het creëren van vlees zonder het fokken en slachten van vee beter is voor het milieu, het dierenwelzijn en mogelijk de gezondheid.
Sharon Fima, CEO van MeaTech, zei: “De doorbraak is het hoogtepunt van meer dan een jaar inspanningen in onze cellulaire biologie en high-throughput weefsel engineering processen, evenals onze precisie-bioprinttechnologie. We geloven dat we onszelf in de voorhoede hebben geplaatst van de race om hoogwaardige, celgebaseerde vleesproducten te ontwikkelen.” Er worden ook cellijnen voor varkensvlees en kip ontwikkeld, zei hij.
Het bedrijf zei dat het de bedoeling had om kweekvlees te produceren tegen dezelfde kosten als conventioneel vlees. Maar de steaks zullen niet snel op het bord van de gasten verschijnen. De eerste onderneming van het bedrijf op de markt is om het gekweekte vet te verkopen als ingrediënt voor andere producten, met een proeffabriek gepland voor 2022.
“De aankondiging van MeaTech markeert een spannende stap voorwaarts in termen van de complexiteit en omvang van een gecultiveerde steak”, zegt Seren Kell van het Good Food Institute (GFI) Europe. “3D-printen stelt bedrijven in staat om meer geavanceerde ‘whole cut’-producten te maken die op authentieke wijze de smaak, textuur en mondgevoel van conventioneel vlees kunnen nabootsen.”
Een waarnemer uit de sector vertelde de Guardian echter dat 3D-printen nu wijdverbreid is en dat MeaTech nog moet aantonen dat zijn technologie kan worden opgeschaald en steaks tegen redelijke kosten kunnen produceren. De eerste steak gekweekt uit cellen werd in december 2018 geproduceerd door een ander Israëlisch bedrijf, Aleph Farms, hoewel het bedrijf destijds zei dat de smaak meer werk nodig had.
Vlees dat uit cellen is gekweekt, heeft goedkeuring van de regelgevende instantie nodig voordat het aan het publiek wordt verkocht, en dit gebeurde voor het eerst eind 2020, toen kipnuggets van het Amerikaanse bedrijf Eat Just aan klanten in Singapore werden geserveerd.
Andere bedrijven die vlees op laboratoriumbasis nastreven, zijn onder meer Mosa Meats in Nederland, opgericht door prof. Mark Post, die in 2013 de eerste laboratoriumbeefburger produceerde, en Memphis Meats, nu gedeeltelijk eigendom van Tyson en Cargill, twee van ’s werelds grootste vleesbedrijven . Een ander bedrijf, Meatable, wil de noodzaak voor herhaalde extractie van startcellen uit dieren wegnemen door lijnen te creëren die zich continu vermenigvuldigen.
Deze week hebben wetenschappers van de Universiteit van Lissabon in Portugal een door GFI gefinancierd plan aangekondigd om zeebaarsfilets te maken van 3D-geprinte cellen met behulp van ingrediënten uit algen om eetbare steigers te creëren waar de cellen op kunnen groeien. Frederico Ferreira, van de Universiteit van Lissabon, zei: “Ik hou van vis en ik wil doorgaan met het eten van vis. Er is een rol weggelegd voor kleinschalige duurzame visserij, maar we kunnen niet doorgaan met de diepzeevisserij die zoveel schade aanricht aan de ecosystemen van de oceanen.”
Kell zei: “De race is begonnen om hele gesneden steaks, visfilets en ander vlees te produceren met behulp van cellulaire landbouw. Maar om deze innovaties toegankelijk te maken en om de enorme voordelen voor het milieu, de volksgezondheid en de voedselzekerheid van kweekvlees zo snel mogelijk te realiseren, hebben we regeringen nodig die miljarden investeren in onderzoek en commercialisering.”
Bedrijven produceren ook steaks van plantaardige ingrediënten, en het Spaanse Novameat leverde begin 2020 wat het de “meest realistische” tot nu toe noemde. Tot de ingrediënten behoorden erwten, zeewier en bietensap, die werden geëxtrudeerd tot fijne vezels om spierweefsel opnieuw te creëren.
In november presenteerde Redefine Meat zijn 3D-geprinte plantaardige steak in Londen. De proever van The Guardian beschreef de nabootsing van echt vlees als “buitengewoon”. Andere bedrijven die aan plantaardig vlees werken, zijn onder meer Atlast Food, dat schimmelvezels gebruikt om texturen te creëren die vergelijkbaar zijn met vlees.
Enorme vermindering van het eten van vlees is essentieel in rijke landen om de uitstoot van broeikasgassen door vee te verminderen en gevaarlijke klimaatverandering te voorkomen. Uit een onderzoek bleek dat het vermijden van vlees en zuivelproducten de belangrijkste manier was om de milieu-impact van een individu te verminderen. Plantaardige producten hebben een zeer lage emissie, maar celgekweekt vlees kan grote hoeveelheden energie vergen om te produceren, wat mogelijk aanzienlijke emissies veroorzaakt, zo niet uit koolstofarme bronnen.