Het plantje Cistus incanus werkt tegen allerlei soorten virussen zoals Corona en Influenza griep virussen (+ links naar kruid en planten en studies)

Het plantje Cistus incanus werkt tegen allerlei soorten virussen zoals Corona en Influenza griep virussen (+ links naar kruid en planten en studies)

Enkele van de inhoudsstoffen van de Cistus genus zijn, net zoals de stof hydroxychloroquine, goed in het tegenhouden van de vermenigvuldiging van allerlei soorten virussen en met name ook de Corona-type en Influenza-type virussen. (Zie links naar studies onderaan deze pagina, onder “Bronnen”.)

Informatie over te plantensoort zelf:

Algemene Nederlandse naam: Rotsroos.

De Cistus genus bestaat uit ruim 36 soorten.

De planten zijn meerjarig en redelijk tot goed winterhard en zijn dus ook geschikt voor bijvoorbeeld in tuinen en voedselbossen te planten en natuurlijk ook als kamerplanten.

De Winterhardheid word beschreven als vanaf USDA zone 6 (Tot -18 Celsius) en UK hardiness zone 7 (Tot -20 Celsius) en bij Nederlandse kwekers word er gesproken over ’n temperatuur van -15 a -18 Celsius die de meeste rotsroos soorten aan zouden kunnen.

De plant houdt echter wel van ’n zonnige standplaats, bijvoorbeeld op het zuiden houdt niet van plekken met te veel schaduw. Verder is ’n goed doorlatende en dus luchtige grond heel erg belangrijk. Kan erg goed tegen droogte.

Veel soorten worden ook gebruikt voor de geurige hars die de bladeren maken. En die worden culinair gebruikt, bijvoorbeeld in allerlei soorten gebak, en er word wierook mee gemaakt en parfum. De bladeren worden ook gebruikt voor ’n geurige thee mee te maken. En de gedroogde bladeren kunnen ook gebruikt worden zoals de kruiden oregano en majoraan worden gebruikt.

De meest winterharde soorten zijn onder andere de Cistus ladanifer (Gomrotsroos), de Cistus albidus (Cistusroos), de Cistus laurifolius (Lauriebadige Cistusroos) en de Cistus corbariensis (‘Reuzenzonneroosje’). Maar bijna alle Cistus soorten zijn in meer of mindere mate te gebruiken.

Links:

Cistus incanus gesneden kruid, 500 gram gedroogd

Cistus ladanifer (Gomrotsroos) zaden

Cistus ladanifer (Gomrotsroos) zaden, bron 2

Cistus albidus (Cistusroos) planten

Cistus albidus (Cistusroos) planten, bron 2

Cistus corbariensis (‘Reuzenzonneroosje’ 1 van de 2 meest winterharde Cistus soorten) planten

Cistus laurifolius (Laurierbladige rotsroos, 1 van de 2 meest winderharde Cistus soorten) planten

Bronnen:

https://www.fysiotherapievree.nl/index.php?p=13

https://www.natuurlijkwelzijn.org/actueel/covid-19-er-is-een-kruid-tegen-gewassen

https://www.researchgate.net/publication/38010603_Cistus_incanus_CYSTUS052_for_treating_patients_with_infection_of_the_upper_respiratory_tract

https://www.sciencedirect.com/topics/biochemistry-genetics-and-molecular-biology/cistus

https://nl.linkedin.com/pulse/versterk-je-immuunsysteem-tegen-corona-gerard-van-manen

https://www.atm.de/magazin/corona-und-andere-viren-hilfe-durch-die-zistrose

E.v.a.


Delen: