Het iets voedzamere broertje van de gewone aardappel
Het iets voedzamere en wildere broertje (Solanum tuberosum var. andigenum / andigena) van de gewone aardappel (Solanum tuberosum) bevat 12% eiwit in plaats van 8 tot 10% eiwit.
Daarnaast heeft men in Peru in 10 jaar (10 jaar jaarlijkse veredelingen en kruisingen op kruisingen en veel testen en vele soorten kruisingen uitproberen) uit ’n selectie van 12 soorten aardappels ’n nieuwe en relatief stabiele soort gecultiveerd genaamd de “kulli papa” (Vertaald de paarse aardappel) die 2x zo veel ijzer en 2x zo veel zink bevatten dan doorsnee aardappels.
Ik heb hiermee het vermoeden dat er getracht is naar soorten te zoeken die zowel goed waren, waarschijnlijk door langdurige omstandigheden, om veel voedingsstoffen op te kunnen nemen via hun wortelstelsel, en dat de eigen biochemie van de knollen ook zo was dat ze bepaalde grondstoffen door andere stoffen waar ze veel van hebben goed op kunnen slaan, aan zich kunnen binden dus.
’n goed voorbeeld van ’n plant die bijvoorbeeld goed spore elementen op kunnen nemen zijn waterkers, tuinkers en spinazie. En daarom is spinazie bijvoorbeeld heel gezond als het op rijke grond geteeld word en heel erg ongezond wanneer het in de uitval zone van bijvoorbeeld ’n ontploft kernwapen word geteeld waar allerlei radioactieve element-isotopen werden gevormd, radioactieve isotopen van allerei soorten elementen dus.
Bij van dit soort zeer voedzame planten is het dus ook heel belangrijk om ook ’n goede voedingsbodem te creeren, door bijvoorbeeld te composteren, de bladeren of de delen die niet geoogst worden op het land te laten liggen, door aan companion planting te doen en door bijvoorbeeld groenbemesters zoals luzerne alfalfa erbij te planten, de wortels van alfalfa gaan namelijk toentallen meters diep en wanneer de alfalfa takken en bladeren daarna dus over het land verspreid worden komen de elementen die de alfalfa van diep uit de grond heeft gehaald op en in het oppervlak terecht.
Bronnen naast mijn eigen toevoegingen:
https://pfaf.org/user/Plant.aspx?LatinName=Solanum+andigenum
https://www.freshplaza.com/asia/article/9057423/peruvians-are-breeding-super-potato/