Helium-3 mijnbouw op het maanoppervlak
Het idee om een schone en efficiënte vorm van energie van de maan te oogsten heeft de afgelopen decennia sciencefiction en feiten gestimuleerd. In tegenstelling tot de aarde, die wordt beschermd door haar magnetisch veld, is de maan door de zonnewind gebombardeerd met grote hoeveelheden helium-3. Men denkt dat deze isotoop in een fusiereactor voor veiligere kernenergie zou kunnen zorgen, aangezien hij niet radioactief is en geen gevaarlijke afvalproducten zou produceren.
De eigen geoloog van het Apollo-programma, Harrison Schmidt, heeft herhaaldelijk gepleit voor Helium-3-mijnbouw, terwijl Gerald Kulcinski van de Universiteit van Wisconsin-Madison een andere belangrijke voorstander is. Hij heeft een kleine reactor gemaakt bij het Fusion Technology Institute, maar tot nu toe is het niet mogelijk geweest om de heliumfusiereactie te creëren met een nettovermogen.
Dit heeft de zoektocht naar Helium-3 er echter niet van weerhouden een motiverende factor te zijn bij verkenning van de ruimte. Afgezien van de traditionele ruimtevarende naties, heeft India eerder aangegeven geïnteresseerd te zijn in het ontginnen van het maanoppervlak. Het gebruik van Moon-middelen maakte ook deel uit van de mislukte kandidatuur van Newt Gingrich voor de nominatie van de Republikeinse partij voor het Amerikaanse presidentschap in 2012.
Particuliere ondernemingen zijn ook geïnteresseerd in het gebruik van brandstof van de maan, mogelijk door water te winnen in plaats van helium-3. Het Shackleton Energy-bedrijf overweegt drijfgas te leveren voor missies door het hele zonnestelsel met behulp van maanwater.
Sommige teams die strijden om de Google Lunar X-Prize zien mijnbouw ook als een ultiem doel van hun landers. ESA heeft ook overwogen om de maan te gebruiken om missies verder in het zonnestelsel te helpen.
Er zijn ook argumenten aangevoerd voor de winning van Helium-3 van Jupiter, waar het veel overvloediger is – het zou de betrokken afstanden moeten worden gegeven. Het extraheren van het molecuul uit Jupiter zou ook een minder energieverslindend proces zijn.
Niet iedereen is het erover eens dat Helium 3 een veilige fusieoplossing zal opleveren. In een artikel met de titel “Fears over Factoids” in 2007, beschreef de theoretisch fysicus Frank Close het concept als “maneschijn”. Hoe dan ook, het lijkt erop dat we geduld moeten hebben om de antwoorden te vinden.