Doorbraak met groene waterstof. 95% effectiviteit: Bij deze techniek gaat bijna geen energie verloren

Doorbraak met groene waterstof. 95% effectiviteit: Bij deze techniek gaat bijna geen energie verloren

Het Australische bedrijf Hysata heeft een elektrolyser ontwikkeld die water splitst in waterstof en zuurstof met een efficiëntie van 95 procent. Dat maakt het apparaat efficiënter dan alle andere elektrolysers op de markt.

Groene waterstof kan in de toekomst een grote rol gaan spelen. De energiedrager kan gebruikt worden in onder meer de maakindustrie, de logistiek en andere sectoren die moeilijk te verduurzamen zijn. Maar een groot probleem met het goedje is dat het nog niet efficiënt en goedkoop genoeg geproduceerd kan worden om op grote schaal gebruikt te worden. Bij de productie van waterstof gaat momenteel 20 tot 30 procent van de energie verloren. 

Hysata zegt met zijn elektrolyser een grote stap vooruit te maken. Het bedrijf zegt dat het apparaat waterstof kan produceren met een energieverlies van slechts 5 procent. In laboratoriumcondities kon zelfs een efficiëntie van 98 procent bereikt worden. Dat blijkt uit een studie die het bedrijf in vakblad Nature Communications heeft gepubliceerd.

Bubbelvorming

Het apparaat werkt doordat het bellen in waterstof- en zuurstofgassen in de elektrolytvloeistuf elimineert. Die bellen geleiden geen stroom en blijven vaak aan de elektroden plakken. Daardoor wordt een minder groot deel van de elektrode blootgesteld aan het elektrolyt, waardoor energie verloren gaat.

Hysata plaatst het elektrolyt op de bodem van het apparaat, waarna het door een poreus materiaal omhoog wordt getrokken, dat de elektroden scheidt. Hierdoor komen de elektroden direct in contact met het elektrolyt aan de ene kant, terwijl aan de andere kant een lege kamer is waar de geproduceerde gassen doorheen kunnen stromen. Omdat de gassen niet door het elektrolyt kunnen gaan, wordt de vorming van bubbels voorkomen.

Grote investering

Investeerders zijn overtuigd van de nieuwe technologie. Hysata kondigde vorige week aan dat het zo’n 111 miljoen dollar aan investeringen wist op te halen tijdens een investeringsronde. Nog nooit kreeg een Australisch techbedrijf zoveel geld tijdens een tweede investeringsronde. Hysata zal het geld gebruiken om zijn elektrolysers op schaal te produceren en op de markt te brengen.

Delen: