Gas kan er massaal af door Hardenbergse vinding

Gas kan er massaal af door Hardenbergse vinding

Met een Hardenbergse vinding kan Nederland massaal van het gas af. Oude cv-ketel eruit,  Reduxion Ecoliner erin, gasmeter op nul.

Voor de Hardenbergse ontwikkelaar van de innovatieve verwarming  Will Schottman had de officiële presentatie vandaag in zijn woonplaats op geen beter moment kunnen komen. De discussie over gaswinning is in volle gang, niet alleen in Groningen, maar ook in zijn eigen woonplaats Hardenberg. Het sluit ook allemaal mooi aan op het voornemen van het kabinet om Nederland in 2050 helemaal gasloos te hebben. ,,Wij bieden de mogelijkheid om dat ruimschoots te gaan halen”, aldus de Hardenberger.

Patenten

De vinding van Schottman is gebaseerd op ‘lichtimpulsen en een samensmelting van technieken’ waarvoor hij inmiddels drie patenten heeft. In combinatie met zonnepalen voor het opwekken van de benodigde energie ontstaat een energieneutraal verwarmingssysteem voor zowel bedrijfsruimtes als woningen. Een eerste installatie werkt inmiddels bij Zeus Metaal in Hardenberg. De stap naar de particuliere markt wordt in de loop van dit jaar gezet. In Hardenberg wordt een productiebedrijf opgezet dat 1.000 tot 1.500 Ecoliners per maand kan produceren. Met zijn bedrijf zijn Schottmann en ingestapte partners nu klaar voor de Nederlandse markt. Zo gauw mogelijk wordt de stap over de grens gezet.

Goedkoper

De aanschaf van het apparaat gaat de consument 2.000 tot 2.300 euro kosten, ruim goedkoper dan het alternatief van de nu gangbare warmtepompen. ,,Voordeel is dat de  oude gasgestookte ketel simpelweg vervangen kan worden door de Ecoliner. Die wordt aangesloten op het bestaande leidingensysteem”, aldus Schottman. ,,Geen ingrijpende werkzaamheden in de woning dus.”

De Hardenbergse uitvinder is afgelopen jaar al door het land getrokken om zijn vinding onder de aandacht te brengen. Vanuit ‘Den Haag’ is er belangstelling bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Ook  het Nederlands Samenwerkingsverband Ondernemers (NSVO) spreekt van ‘een zeer revolutionaire vinding.’

Delen: