Zo kun je diefstal van de katalysator voorkomen

Zo kun je diefstal van de katalysator voorkomen

Eigenaren van vooral een moderne auto’s zijn vaker dan gemiddeld geconfronteerd met diefstal van hun katalysator. Hoe kun je diefstal van de katalysator voorkomen?

De katalysator is een gewild object voor het dievengilde. In deze onderdelen zitten veel kostbare metalen verwerkt. Denk daarbij aan palladium, rhodium en platina. Deze metalen kunnen meer waard zijn dan goud en daardoor zijn ze aantrekkelijk.

Diefstal van de katalysator snel gebeurd

Het verhaal van gedupeerden komt allemaal op hetzelfde neer: in de ochtend horen ze bij het starten niet een fluisterstille zoemtoon, maar een geluid als een tractormotor. Het is bovendien niet verwonderlijk als hij of zij niet de enige is: vaak zijn in dezelfde wijk meerdere auto’s ontdaan van dit onderdeel. De roof is doorgaans snel gepiept. De dieven tillen de auto met een krik op, waarna ze de katalysator snel verwijderen. Daarbij lopen andere onderdelen vaak beschadigingen op. Dan komt nog de rekening: voor een originele vervangende katalysator ben je bij een dealer al gauw €2.500 kwijt inclusief montage en btw. Dat is extra zuur, zeker als je alleen een WA-verzekering hebt afgesloten. Met een all-riskverzekering of een WA+ dekking van je autoverzekering kun je zo’n gestolen katalysator vaak via de verzekering claimen.

  • Alarminstallatie met hoeksensor. Misschien heeft je auto al een alarm. Maar je kunt het ook achteraf laten inbouwen. Het verdient aanbeveling een sirene te gebruiken die noodstroom heeft. Die is lastiger te saboteren en werkt ook als dieven de stroomdraad doorknippen of de accu loskoppelen. Die zorgt ervoor dat het alarm afgaat als dieven de auto opkrikken. Die nemen dan snel de benen. 
  • Antidiefstal lasverbindingen en diefstal vertragende doppen. Dieven kunnen de katalysator door de lasverbindingen niet snel verwijderen. Over de bouten kun je metalen doppen monteren. Ook die maken het moeilijker de katalysator los te maken en vertragen het weghalen van de katalysator. Dit is de goedkoopste oplossing en kost rond de €125 bij de dealer.
  • Voor een aantal Toyota’s is een beugel verkrijgbaar die het weghalen van de katalysator moeilijker maakt. Over de bouten kun je ook nog metalen doppen (laten) plaatsen die diefstal nóg lastiger maken. De kosten bedragen rond de €159.
  • Intershield katalysatorbescherming. Dit is een metalen plaat die je met de nodige bouten over de katalysator van een bijvoorbeeld Toyota Prius 2 of 3 monteert. Daarmee verandert de diefstal van de katalysator in een zeer tijdrovende klus. Reken op materiaalkosten rond €180.
Delen: