De crinkle crankle wall – A.k.a. de slangenmuur

De crinkle crankle wall – A.k.a. de slangenmuur

De crinkle crankle muur is ’n enkelwandige stenen muur die minder stenen gebruikt dan ’n meerwandige muur, ondanks dat de muur in kronkels verloopt en dus eigenlijk iets meer oppervlak gebruikt, maar alsnog ’n stuk minder stenen gebruikt dan ’n meerwandige muur.

En alhoewel de meeste van dit soort muurtjes in het oosten van Engeland staan, is het van origine eigenlijk ’n Nederlandse uitvinding uit de 17e eeuw, waar het bekend stond onder de naam “Slangenmuur“. En ook in Nederland staan er nu nog ’n paar van dit soort muurtjes.

De slangenmuur was ook ideal om fruitbomen extra te kunnen beschermen tegen harde wind, en als de muur op het zuiden gericht staat, dan zorgt de extra wamte die de stenen opnemen ook nog eens voor ’n iets warmer microklimaat, wat bijvoorbeeld bomen zoals vijgenbomen ten gunste komt. Tevens is het natuurlijk ook voor mensen behaaglijk om uit de wind te staan wanneer men in ’n “crinkle” staat.

De slangenmuur muur krijgt zijn stabiliteit door de golven in het patroon. De golven zorgen voor ’n breder oppervlak en meer structurele weerstand.


Delen: