Airless banden krijgen hun openbare proefrit

Airless banden krijgen hun openbare proefrit

De banden zijn lekvrij en milieuvriendelijker.

De elektrische Mini Cooper die afgelopen september op de autoshow van München op airless banden rondreed, kan grote gevolgen voor u hebben – de Franse fabrikant Michelin hoopt dat deze banden de komende jaren op uw auto zullen zitten.

De luchtloze banden van Michelin zijn al meer dan tien jaar in de maak. Hun ongebruikelijke ontwerp – ze lijken een beetje op wielen van speelgoedauto’s – trok een aantal blikken op de autoshow, maar over het algemeen leken de passagiers tevreden met de nieuwe technologie.

De airless banden zijn al meer dan tien jaar in ontwikkeling.

“Het was een uitzonderlijke ervaring voor ons, en onze grootste voldoening kwam aan het einde van de demonstratie toen onze passagiers, die in het begin weliswaar een beetje op hun hoede waren, zeiden dat ze geen verschil voelden in vergelijking met conventionele banden”, technisch en wetenschappelijk communicatiedirecteur Cyrille Roget zei in een release

Belangrijke stap.

Waarom het belangrijk is: het bedrijf beschouwt de banden, genaamd UPTIS, wat staat voor Unique Puncture Proof Tyre System, een belangrijke stap op weg naar duurzaamheid. Zoals de naam al doet vermoeden, gaan de airless-banden niet lek, dus ze zouden langer mee moeten gaan – wat betekent dat er minder banden hoeven te worden geproduceerd, waardoor afval wordt beperkt.

Michelin claimt dat miljoenen banden vroegtijdig op de vuilstort belanden vanwege lekke banden. Daar worden ze vergezeld door legioenen meer banden die gewoon te oud en versleten zijn. Afgedankte banden kunnen brandgevaar opleveren, waardoor gassen, zware metalen en olie in het milieu terechtkomen. Alleen al de VS produceerden in 2019 meer dan 260 miljoen afgedankte banden.

Airless banden gaan niet lek.

Airless-banden gaan niet lek, dus ze zouden langer mee moeten gaan – wat betekent dat er minder banden hoeven te worden geproduceerd, waardoor afval wordt beperkt.

De fabrikant beweert dat ongeveer 18% van de banden die per jaar worden afgedankt, te wijten is aan schade; dat is waar ze hopen dat UPTIS binnenkomt.