Het is hoog tijd voor circulair speelgoed, vindt ook de branche

Het is hoog tijd voor circulair speelgoed, vindt ook de branche

Heel veel speelgoed belandt in een verbrandingsoven of op de vuilnisbelt. Dat moet anders, vindt Bas Roelofs. Met het initiatief Toys That Last gaat hij samen met Stichting Speelgoed Nederland en trainingsprogramma CIRCO aan de slag met circulair speelgoed.

“Ik word verdrietig als ik een gemiddelde speelgoedwinkel binnenloop. Er is zoveel meuk”, meent Bas Roelofs. Hij werkte zelf jarenlang in de speelgoedbranche en is mede-aanjager van Toys That Last. “Het verdienmodel van de speelgoedindustrie is ‘sell more, sell faster’. Dat is niet meer van deze tijd. Neem bijvoorbeeld de speeltjes in de Happy Meals van McDonalds. Deze zijn puur gemaakt zodat ouders zo’n menu voor hun kinderen kopen. Kinderen spelen maar heel even met zo’n spelletje, vervolgens zijn ze erop uitgekeken en wordt het weggegooid. Zonde. En welk voorbeeld geven we kinderen als we zo met spullen omgaan?”

‘We moeten stoppen met ouwehoeren en dingen gaan proberen’

Volgens Roelofs is het hoog tijd om speelgoed circulair te ontwikkelen. Het initiatief Toys That Last ziet hij als een mooie eerste stap. “Ik ontmoet nooit mensen die duurzaamheid onzin vinden. Maar velen weten niet waar ze moeten beginnen. Met dit initiatief hoop ik te kunnen helpen. Ik wil een beweging starten van mensen in de speelgoedbranche die serieus aan de slag willen met duurzaamheid. Als groep kun je elkaar inspireren, ervaringen delen en het tempo erin houden. We moeten stoppen met ouwehoeren en dingen gaan proberen.”

Duurzaam speelgoed de norm

Ook Stichting Speelgoed Nederland (SGN) nodigt de speelgoedbranche uit om aan de slag te gaan met circulair design. In 2021 is bij de Speelgoed van het jaar-verkiezing gestart met de categorie ‘duurzaam speelgoed’. Volgens SGN moet dit uiteindelijk geen aparte categorie meer zijn, maar een voorwaarde om überhaupt kans te maken op de titel ‘Speelgoed van het jaar’.

Veel winst te behalen met circulair speelgoed

Roelofs is ervan overtuigd dat er met circulair speelgoed veel winst te behalen valt. “Zowel ecologisch als economisch.” Hij refereert aan de tijd dat hij werkzaam was bij een skelterfabrikant. “Die skelters gingen zo lang mee dat ze, als de kinderen eruit waren gegroeid, werden doorverkocht via Marktplaats. Hier verdient zo’n merk nu vervolgens niks meer aan, terwijl dat wel zou kunnen. BERG kan de skelters bijvoorbeeld terugkopen en weer opknappen. Of ze kunnen service kits aanbieden. Circulariteit bij speelgoed is nieuw, maar daardoor kunnen nieuwe verdienmodellen ontstaan.”

Likes op LinkedIn zijn niet genoeg

Het initiatief Toys That Last kan rekenen op veel positieve reacties en likes op LinkedIn. Roelofs: “Dat is leuk, maar ik mag hopen dat mensen ook echt mee gaan doen met het trainingsprogramma. Uiteindelijk gaan we zien of we de sessies makkelijk gevuld krijgen. De tijd zal het leren.”

Delen: