China plant 12.000 hectare tarwe in de woestijn 🌾
China plant tarwe in de woestijn. In de ogen van mensen worden woestijnen gezien als een van de meest verschrikkelijke vijanden in de natuur. Maar je kunt niet geloven dat in het grootste woestijngebied van China een enorm droomachtig tarweveld met succes is geplant. Mensen denken over het algemeen dat tarwe alleen kan groeien in vruchtbare grond, niet is aangepast aan zandige of zware kleigrond en niet bestand is tegen langdurige hoge temperaturen, droogte of extreme kou.
Maar in 2023 ontwikkelden Chinese landbouwkundigen, met behulp van technologische innovatie, een reeks water- en meststoffenbeheer- en teeltmodellen die waren aangepast aan de woestijnomgeving. Deze innovatieve technologie werd voor het eerst toegepast op het planten van tarwevelden in de Taklimakan-woestijn.
3000 ton tarwe geoogst
Na een half jaar hard werken, hielden deze tarwesoorten niet alleen alle soorten barre omstandigheden met succes vol, maar gedijden ze ook wonderbaarlijk goed. Dit uitgestrekte zandland was bedekt met een stuk droomachtig tarweveld en het tafereel was ongelooflijk. Nu luiden deze volwassen tarwesoorten de oogstperiode in. De grote oogstmachines van China zijn druk bezig om door de tarwevelden te rijden en hebben met succes 3.000 ton tarwe van hoge kwaliteit geoogst. Maar deze prestatie is aan het denken zettend: hoe heeft China tarwe verbouwd in de woestijn? China heeft duidelijk veel vruchtbaar bouwland, waarom zou je ervoor kiezen om tarwe te planten in zo’n omgeving?
Verbouwen in de woestijn groot belang
In feite is het verbouwen van gewassen in de woestijn van groot belang. Deze praktijk kan het oorspronkelijke uiterlijk van de woestijn veranderen, de diversiteit van het ecosysteem vergroten en de water- en koolstofopslagcapaciteit van het land verbeteren. Het belangrijkste is dat het verbouwen van gewassen in de woestijn ook aanzienlijke economische voordelen kan opleveren, waardoor de levensomstandigheden van de lokale bewoners worden verbeterd.
China is met name een van de landen met de meeste woestijnen. Als de Gobi-woestijn wordt meegerekend, bedraagt het gebied 1,28 miljoen vierkante kilometer, goed voor 13% van het totale landoppervlak van het land. Daaronder heeft de Taklimakan-woestijn een oppervlakte van 330.000 vierkante kilometer, wat bijna gelijk is aan het landoppervlak van het hele land Italië.