Amerikaanse startup onthult ’s werelds grootste transparante organische stroomopwekkende ramen
Next Energy meldde dat de transparante, gelamineerde stroomopwekkende ramen van 101,6 cm x 152,4 cm zijn geproduceerd met de pilotproductielijn.

De in Californië gevestigde organische fotovoltaïsche (OPV) start-up Next Energy Technologies heeft onthuld wat het beweert ’s werelds grootste volledig transparante organische stroomopwekkende ramen te zijn.
Het 101,6 cm x 152,4 cm gelamineerde transparante stroomopwekkende venster werd geproduceerd met de pilotproductielijn van het bedrijf.
Het venster is gebouwd met een substraat, een transparante OPV-laag, een randafdichting, een busbar, een aansluitdoos en afdekglas.
Stroomopwekkende ramen zeer verfijnd depositieproces
Next Energy gebruikt geautomatiseerde slot-die coatingproductietechnieken om zijn gepatenteerde OPV rechtstreeks op glas aan te brengen. De coatings van het bedrijf worden op het glas aangebracht en een laser wordt gebruikt om de OPV-laag te beschrijven voordat deze wordt gelamineerd. “Ons zeer verfijnde proces is een veelzijdige depositietechniek waarbij een oplossing via een smalle sleuf dicht bij het oppervlak op een substraat wordt aangebracht”, legde het bedrijf uit. Glasfabrikanten kunnen het slot-die-proces toevoegen aan hun bestaande productiemogelijkheden.
Mijlpaal stroomopwekkende ramen met veelvetrouwen
“Deze mijlpaal is een verder bewijs voor een industrie die hongert naar een oplossing dat onze combinatie van OPV-coatings en geavanceerde productieprocessen werkt, schaalbaar is en snel kan worden ingezet”, aldus Daniel Emmett, medeoprichter, uitvoerend voorzitter en CEO van NEXT. “Het is een bewijspunt dat veel vertrouwen wekt in ons pad om 152 cm x 304 cm [voor] commerciële productie mogelijk te maken.”
Vorig jaar demonstreerde het bedrijf 68 cm x 89 cm OPV-ramen waarvan werd beweerd dat ze tussen de 20% en 25% van de energiebelasting van een typisch commercieel gebouw compenseerden. “De ramen absorberen en zetten ook infraroodlicht om, waardoor de verwarmings-, ventilatie- en airconditioning (HVAC)-vereisten van het gebouw worden verminderd”, aldus het bedrijf destijds.