Alles over piquette: de sprankelende ‘wijn’ die laag in alcohol is 🍷

Alles over piquette: de sprankelende ‘wijn’ die laag in alcohol is 🍷

Piquette, een Franse benaming die (afgeleid van ‘piquer’) ‘prikken’ betekent. Grote kans dat je nog nooit van dit woord gehoord hebt. Het heeft te maken met een laag-alcoholisch, licht mousserend en verfrissend drankje. Wij vertellen je meer over deze nog redelijk onbekende maar zéér interessante boisson.

Wat is piquette?

Heb jij geen zin in een zwaar hoofd na een avondje flink wijnen? Dan ben je vast op zoek naar alternatieven, om wel mee te kunnen drinken, maar the day after-hangover te voorkomen. Piquette zou een perfecte dorstlessende vervanger zijn voor de wijnen die je normaal gesproken drinkt. En past daarmee perfect binnen de trend van low alcohol dranken.

We delen graag alle ins-and-outs over deze hoofdpijn besparende drank, die helaas (nog) niet verkocht mag worden binnen de EU.

De oorsprong van Piquette

Het blijkt al een 19e eeuws gegeven te zijn: piquette is niets nieuws. Er was zelfs al een soortgelijk drankje tijdens de Romeinse tijd. Het verhaal doet de ronde dat de armen en druivenplukkers de residuen van de voor de wijn uitgeperste druiven gebruikten om zelf ‘wijn’ van te maken.

De overblijfselen van de druiven, de steeltjes en schilletjes, werden samen met water en (eventueel) met suiker ‘vergist’ tot een petillant (sprankelend) drankje. Het eindproduct dat hieruit voorkomt bevat 4-9% ABV (Alcohol By Volume) en dat maakt dat dit drankje behoort tot de groep van low-alcoholic drinks.

Marc de Bourgogne

Het drankje wordt dus gemaakt van restproductie van druiven. Het is ergens vergelijkbaar met de productie van ‘Marc de Bourgogne’; een destillaat gemaakt van de steeltjes en schillen van wijndruiven. Marc de Bourgogne is in Italië ook wel bekend als ‘Grappa’ en in Spanje als ‘Orujo’.

In principe wordt Piquette van onbewerkte druivenrestjes gemaakt. Dat houdt in dat deze drank overeenkomt met de productie van natuurwijnen. Daarom zal dit drankje de vin de nature liefhebbers aanspreken. Tevens blijft sulfiet buiten beschouwing. Ook weer een indicator dat deze versnapering op natuurlijke wijze voor jou gebrouwen wordt!

Wil je meer weten over aparte dranken en hapjes kijk dan op https://www.vikingbier.nl/

Delen: