Algencomputer draait een jaar lang op licht en water

Algencomputer draait een jaar lang op licht en water

Een kleine, door algen aangedreven computer draait nu al meer dan een jaar uitsluitend op de energie die wordt geproduceerd door fotosynthese – wat een alternatieve manier aantoont om enkele van onze miljarden op internet aangesloten apparaten van stroom te voorzien.

De uitdaging: Het Internet of Things (IoT) – het netwerk van fysieke apparaten dat nu met internet is verbonden – omvat momenteel miljarden items, en experts voorspellen dat in 2035 een biljoen telefoons, slimme gadgets en andere apparaten online zullen zijn.

Tegenwoordig worden veel IoT-apparaten aangedreven door lithium-ionbatterijen, maar die hebben aanzienlijke tekortkomingen: ze zijn duur, hun energie gaat niet erg lang mee, en uiteindelijk sterven ze helemaal uit en veranderen ze in elektronisch afval.

Er wordt voorspeld dat het Internet of Things in 2035 een biljoen apparaten zal omvatten.

Een door algen aangedreven computer: Onderzoekers van de Universiteit van Cambridge en het Britse technologiebedrijf Arm hebben nu een andere krachtbron voor IoT-apparaten aangetoond: algen.

Voor hun onderzoek, gepubliceerd in het tijdschrift Energy & Environmental Science, bouwde het team een container ter grootte van een AA-batterij van aluminium en doorzichtig plastic. Vervolgens vulden ze het met water en algen die fotosynthese gebruiken om energie uit zonlicht te halen.

Dat proces produceert een kleine elektrische stroom. Een elektrode in het apparaat gebruikt die stroom om een kleine computerprocessor van stroom te voorzien die vaak in IoT-apparaten wordt gebruikt.

“We dachten dat het na een paar weken wel zou stoppen, maar het bleef maar doorgaan.”

PAOLO BOMBELLI
Het gaat maar door, en het gaat maar door… De door algen aangedreven computer was zo ingesteld dat hij na 45 minuten werken (het berekenen van de sommen van gehele getallen) gedurende 15 minuten in de stand-bymodus zou gaan en dan de cyclus zou herhalen.

TOPVERHALEN
Het apparaat werd vervolgens op een vensterbank achtergelaten waar het nu meer dan een jaar stabiel heeft gewerkt, zelfs ’s nachts – waarschijnlijk omdat de algen een deel van hun voedsel verwerken tijdens perioden van duisternis – volgens de onderzoekers, die hun onderzoek na zes maanden hebben ingediend. van werking.

“We waren onder de indruk van hoe consistent het systeem gedurende een lange periode werkte; we dachten dat het na een paar weken zou stoppen, maar het bleef maar doorgaan”, zegt eerste auteur Paolo Bombelli.

“Het zou kunnen werken in toepassingen waarbij een kleine hoeveelheid stroom erg nuttig kan zijn.”

CHRISTOPHER HOE
Vooruitkijkend: de door algen aangedreven computer zou getallen kunnen optellen, maar je hebt veel apparaten nodig om het soort verwerking uit te voeren dat door sommige apparaten wordt uitgevoerd. The Verge heeft de berekeningen uitgevoerd en kwam tot de conclusie dat er 333 miljoen nodig zouden zijn om een pc te laten draaien , Bijvoorbeeld.

Er is meer onderzoek nodig om te zien hoe aanzienlijk het systeem kan worden opgeschaald, maar mede-senior auteur Christopher Howe vertelde New Scientist dat hij zich voorstelt dat het apparaat enkele praktische toepassingen kan hebben.

“[Het zou kunnen werken] in plattelandsgebieden van lage- en middeninkomenslanden, bijvoorbeeld in toepassingen waar een kleine hoeveelheid stroom erg nuttig kan zijn, zoals omgevingssensoren of het opladen van een mobiele telefoon”, aldus Howe.

Delen: