Algen brandstof

Algen brandstof

Algenbrandstof, algenbiobrandstof of algenolie is een alternatief voor vloeibare fossiele brandstoffen die algen gebruiken als bron van energierijke oliën. Algenbrandstoffen zijn ook een alternatief voor algemeen bekende bronnen van biobrandstof, zoals maïs en suikerriet. Wanneer gemaakt van zeewier (macroalgen) kan het bekend staan als zeewierbrandstof of zeewierolie.

De Vette, Fitte en Fantastische groene machine!

Biobrandstoffen zijn op dit moment in te delen in 2 generaties. Daarnaast wordt er wereldwijd volop gewerkt aan biobrandstof uit algen. Biobrandstof uit algen kan gezien worden als de derde generatie biobrandstoffen. De techniek om de biomassa te maken wordt momenteel geoptimaliseerd. Ook ExxonMobil is daar erg druk mee. In samenwerking met wetenschappers van Synthetic Genomics, Inc. (SGI) is het ExxonMobil pas gelukt om een doorbraak te creëren op het gebied van algen uit biobrandstof.

Het proces om vet uit algen te krijgen, doormiddel van CO2, is niet nieuw. De hoeveelheid vet die uit de alg gekregen werd is echter bijzonder.

Om de vetproductie te verbeteren werd het genoom verantwoordelijk voor assimilatie van stikstof, een essentiële voedingsstof, gestimuleerd. Door deze extra stimulans werd een alg geproduceerd met 40% van de massa als vet. Dat is meer dan het dubbele ten opzichte van conventionele alg.

Biobrandstof uit algen

Biobrandstof uit algen wordt door ExxonMobil sterk in de markt gezet. Zo beloven zij dat in 2025 zij 10.000 vaten biokerosine produceren voor de luchtvaart.

Voordelen van biobrandstof uit algen

Het potentieel van alg als basis voor biomassa wordt al heel lang gezien als erg groot. De productiviteit wordt ook hoger ingeschat dan andere biobrandstofbronnen als koren of sojabonen. Een ander groot voordeel is dat algen groeien in het water. Ze hebben dus niet direct water nodig om te groeien.

Een ander heel groot voordeel is dat alg geen onderdeel uit maakt van het dieet van mensen. Tenminste, niet in de mate waarin koren een aandeel heeft in ons dieet. Biomassa uit algen zorgt dus niet voor voedseltekorten in andere delen van de wereld. Daarnaast groeit alg het hele jaar door en niet alleen in een bepaald seizoen zoals koren en mais.